Geloven beweegt ons

Geloven beweegt ons … ook in Eindhoven

Op verschillende manieren zijn wij in Eindhoven bezig met het thema ‘geloven beweegt ons’. Op de startdag speelden we het spel uit het startdagmateriaal van de GDB-map.

We deden dat in de zonovergoten tuin van Lia en Marc Vos. Na koffie met taart en een korte introductie vormden we groepen van vier personen om een soort ganzenspel te spelen. We schreven op blanco kaartjes onze naam en als de naamkaartjes zijn geschud, kan het spel beginnen. 

Net als bij ganzenbord, gooit iemand de dobbelsteen en dan mag je zoveel vakjes vooruit als je ogen hebt gegooid. Als je komt op een nummer met een rode cirkel, correspondeert die met een gespreksvraagvraag. Degene wiens naam boven op het stapeltje ligt mag als eerste antwoorden. Het is de bedoeling dat je op zeven vakjes met een rode cirkel komt en lukt dat niet de eerste ronde, dan begin je gewoon opnieuw.

De vragen hebben te maken met het thema, zoals: ‘Malala, een 14 jarig meisje uit Pakistan geloofde dat ook meisjes recht hebben op onderwijs. Ze kwam in beweging, maar dat kostte haar bijna het leven. Wat zou jij tegen haar willen zeggen?’ of ‘het spel heet ‘geloven beweegt ons’: wat stel je je bij deze uitspraak voor?’ De vragen zijn aanleiding tot goede gesprekken en voor we het weten is het tijd voor de lunch, die bestaat uit soep, lekkere broodjes en salades.

De dag wordt afgesloten met een korte viering, waarin we een samenspraak horen tussen Abraham en Ruth, die allebei in beweging zijn gekomen omdat ze geloofden in een toekomst – al was die ongewis. 

Niet alleen kan geloven ons bewegen – in beweging zetten – wij bewegen ook binnen ons geloven. Dat was ons volgende onderwerp:

Op 10 oktober j.l. hadden diverse leden en vrienden de moeite genomen om te komen voor een inspirerende gespreksavond. We gingen (opnieuw) aan de slag met het thema van de GDB: “Geloven beweegt ons”. De aanwezigen kregen een A4-tje met daarop een viertal ‘locaties’:

thuis – eigen kerk (geloofsgemeenschap) – andere kerk (geloofsgemeenschap) – buitenwereld. De vraag aan ons luidde: als je denkt aan je allereerste ervaring met geloven, waar bevond je je toen? We kregen even de tijd om daarover na te denken en onze positie op het blad te bepalen. Was het thuis of was het in de kerk? Of ging je misschien met een vriendje of vriendinnetje mee naar diens kerk/geloofsgemeenschap? Zodra iedereen zijn/haar keuze had gemaakt, vertelden we elkaar waar we ons tijdens de eerste ervaring die in onze herinnering is gebleven bevonden en wat die herinnering inhield. Heel boeiend en mooi om elkaars achtergronden op deze manier ook weer beter te leren kennen. De vervolgvraag was waar we ons nu zouden positioneren. Nog op dezelfde plaats? Of ergens tussenin? Of misschien wel in het midden met lijntjes naar alle locaties? Er volgde opnieuw een interessante toelichting en de avond vloog om voor we er erg in hadden. Het thema biedt nog volop mogelijkheden voor nieuwe bijeenkomsten.

Ook de ‘zusterkring’- die in Eindhoven Mirjam heet – is met het onderwerp bezig. We bespraken het motto van Taizé dat we moeten zoeken naar eenheid onder christenen. Waar ons geloven ons heen beweegt is dan geen abstracte vraag, want we zoeken als kleine gemeente een steeds nauwere samenwerking met Remonstranten en Lutheranen in Eindhoven en omgeving. Waarheen bewegen we ons dan en in hoeverre bewegen we of worden we bewogen? Waar liggen hobbels en waar staan nog hekken? Kunnen de hekken open of … Welke eenheid moeten we dan nastreven ..

Kortom, dopers Eindhoven gelooft in beweging en is volop in beweging met geloven.                                                         Doopsgezinde gemeente Eindhoven

Het was een mooie zonnige en inspirerende dag.