Verslag Ledenraad 25 november 2023

De Ledenraad had een goede vergadering op 25 november 2023 in Amersfoort. De belangrijkste punten op de agenda:

  • Behandelen en vaststelling Jaarplan 2024
  • Begroting ADS + IDGP 2024
  • (Her)Benoemingen bestuursleden ADS en/of DGS
  • Kennismaking met externe vertrouwenspersoon
  • Hoe het functioneren van de Ledenraad en de nieuwe ADS’bestuursstructuur te evalueren

Even nog ter verduidelijking. De Ledenraadleden worden gekozen door de Ringen waarin de gemeenten vertegenwoordigd zijn. Zij kunnen besluiten “zonder last of ruggenspraak”. Er is een structuur opgezet (in onze RZWN) waardoor er ‘voeling’ is met de gemeenten in de Ring via de bestuursvergaderingen. Het klinkt wellicht ingewikkeld maar er wordt gezekerd dat er regelmatig contact is tussen Ring en Ledenraadleden. De Ring zorgt voor het contact met de aangesloten gemeenten.

Wij hadden met ons 3’en vooroverleg. Wat ons betreft waren de verwerking van de ideëen die in het ‘strategisch beraad’ (september) aan de orde waren geweest, en nu verwoord in het concept Jaarplan 2024, alsmede de evaluatie van de Ledenraad de belangrijkste punten. Het jaarplan was goed in elkaar gezet. De opmerkingen en aanvullingen van de Ledenraad waren goed verwerkt mede door onze vraag om het verslag van de discussies in de verschillende groepjes tijdens het ‘strategische beraad’ alsnog naar de LR te sturen.

Het voorstel omtrent de evaluatie Ledenraad en de nieuwe bestuursstructuur leek ons 3’en veel te omslachtig en te tijdrovend. Ons plan was voor te stellen zelf onze evaluatie ter hand te nemen. We waren blij verrast dat dit al door andere LR’leden naar voren werd gebracht. Het is te merken dat de Ledenraad ‘volwassen’ aan het worden is. Er is een aparte vergadering afgesproken voor 16 maart a.s. voor alleen LR’leden maar met ADS’ondersteuning. Een mooie kans ook om elkaar beter te leren kennen want daar komt het niet snel van met slechts 3 vergaderingen per jaar. Zo’n separate vergadering zou tenminste 1x per jaar moeten plaatsvinden.

De vastgestelde vergaderdata van Bestuur ADS en Ledenraad voor 2024 zijn:

  • 16 maart (alleen LR’leden)
  • 25 mei (vaststelling jaarverslagen en jaarrekeningen)
  • 7 september (strategisch beraad t.b.v. concept jaarplan 2025)
  • 23 november (vaststelling jaarplan 2025 / meerjarenplan en begrotingen 2025)

Het Gemeenteberaad is op 16 juni 2024 dus op een zondag in de hoop dat dat meer leden en belangstellenden naar Mennorode trekt. Het werd het afgelopen jaar als zeer geslaagd ervaren.

In de rondvraag hebben we ook een specifieke vraag uit 1 van de gemeenten aan de orde kunnen stellen en het antwoord daarop kunnen terugkoppelen naar die gemeente via het bestuur van onze Ring.

Groet,

Janet Manting – Max Hofman – Bob van de Vijver
(vertegenwoordigers in de Ledenraad)

November 2023.