Advertentie.

Hierbij sluit ik de vergadering

want dat zeggen en doen voorzitters. Ze doen wel meer trouwens: ze openen bijvoorbeeld ook de vergadering en ze zitten voor – vandaar de naam  ‘voorzitter’. Ze bereiden die vergaderingen ook voor samen met de secretaris, maar dat is voornamelijk buiten beeld. Wat zouden voorzitters nog meer doen en hoeveel tijd kost dat dan wel niet? Dat hangt af van hun persoonlijkheid, hun interesse en talent en van de organisatie waarvan ze voorzitter zijn.

We nemen als voorbeeld een voorzitter van de Ring Zuid West Nederland. Het bestuur vergadert twee keer per jaar, dus dat kost je twee keer per jaar een halve dag voorbereiding (maximaal) en twee keer per jaar een halve dag reizen naar en van de vergaderplek en de vergadering zelf.

Het bestuur

Waarover vergadert het bestuur dan wel? Op de bestuursvergadering wordt de stand van zaken bekeken in de Ring. Wat is er in welke gemeente aan de hand aan vreugde, zorg of verdriet, bijpraten met de leden van de ledenraad die ons in het groter doperdom (in Nederland tenminste) vertegenwoordigen, waar is de volgende Ringdag – overleg met de betreffende gemeente, de dag zelf openen met een min of meer stichtelijk woord en aan het eind iedereen bedanken – en waar is de volgende ALV – overleg met de betreffende gemeente. Dan is er natuurlijk ook het voorbereiden van de ALV: financieel en secretarieel jaarverslag en het regelen van een aantrekkelijk en relevant voorprogramma voor de ALV.

Tenslotte zijn er nog de Nieuwsbrief en de website: wat komt er in of erop en wie doet wat. Er zijn voorzitters die elke keer een column schrijven, maar dat is puur persoonlijke hobby en geen verplichting.

De voorzitter

Een voorzitter kan natuurlijk delegeren als de beste en moet daarom wel een goede band onderhouden met de rest van het bestuur, met de leden van de ledenraad en niet te vergeten met de theologisch adviseur – maar dat is natuurlijk een eitje en gaat geheel vanzelf.

Hoeveel tijd kost dit al met al? Ik schat – uit ervaring – een dag of 6 per jaar aan wat gewoon regulier moet gebeuren, de rest is eigen invulling, hobby, puur plezier, maar wel onmisbaar als verbinding tussen de twaalf doopsgezinde gemeenten in Zuid West Nederland die er elk op hun eigen manier het beste van willen maken om een dopers geluid laten horen, klein, maar onmisbaar zoals zout in de soep of krenten in de pap.

Wie durft?

Lijkt het je wat? Er is een vacature, dus meld je, bel of mail het bestuur (secretaris@ringzuidwest.doopsgezind.nl of duhouxrueb@casema.nl, T. 070 5112073)