Ledenraad

Verslag ledenraad 13 mei.

Zaterdag 13 mei j.l., een prachtige dag. Voor mij de eerste keer Ledenraad in Mennorode in gebouw ‘de Luwte’ (wat een mooi gebouw). Samen met het scheidend lid van onze Ring Yvonne van de Vijver. Een mooie inbreng van haar omtrent ‘Musicians without borders’ waar zeer geïnteresseerd naar geluisterd werd. Vervolgens een schrijven van de vertegenwoordigster van de Ring Arnhem-Twente met uitleg over de omstandigheden van die Ring. Het was duidelijk dat de bemensing van bestuurlijke organen steeds vaker een probleem is.

Het Jaarverslag 2022 van de ADS (33 pagina’s….) maakte duidelijk hoeveel organisaties er wel niet onder die paraplu vallen en wat een werk om dat allemaal samen te vatten. De jaarrekeningen van de ADS en de IDGP werden vrij vlot afgehandeld. Een belangrijk punt kwam naar voren dat de gemeentes echt goed hun ANBI rapportage op orde moeten hebben om hun status te behouden. Het verlies op de belegging via het Mennofund werd deskundig toegelicht. De concept notulen van de Ledenraadvergadering van 26 november 2022 werden goedgekeurd.

Lunch en nog even genieten van het zonnetje voordat de vergadering werd vervolgd.

De telcommissie maakte bekend dat beide kandidaten voor het College van Curatoren met volledige instemming waren gekozen. Wieteke van der Molen gaf een vrolijk en humoristisch verslag over het MWC in Canada. Indrukwekkend om te horen hoe alles op basis van consensus werd besloten. Machteld Stam gaf daarna een belangrijk stuk voorlichting omtrent de gemeente als ‘veilige plek’ en wat voor instrumenten er inmiddels zijn als dat gevoel wordt verstoord. Er is een protocol, waaronder een meldpunt en procedures, en waarmee privacy gewaarborgd wordt en perspectief kan worden geboden. Er is ook een 2-tal vertrouwenspersonen waar men terecht kan. En een waarschuwing die we zeer ter harte moeten nemen: de algemene veronderstelling dat dat ‘bij ons’ niet gebeurt!

Toen een belangrijk stuk: ‘De gemeente betrekken bij het behoud van erfgoed’ van de hand van Sonja van der Meulen en Tamara Bonnema. Een degelijk en informatief verhaal en handreiking naar de gemeenten waarin ook de nadruk op het steeds beperkter wordend organiserend vermogen van de gemeenten werd genoemd. Het werd vastgesteld en zal op korte termijn aan alle gemeentes worden toegezonden. De ADS hoopt dat de door hen gewenste terugkoppeling een beter inzicht zal geven.

Als laatste werd afscheid genomen van Yvonne van de Vijver onder dank voor al haar bijdragen aan de Ledenraad in de eerste periode van haar bestaan.

Een boeiende en voor mij leerzame 1ste, bijeenkomst. Volgende keer is 16 september 2023 en dan ongetwijfeld samen met Janet Manting en Max Hofman.

Bob van de Vijver

25 mei 2023