Scheidend lid van de ledenraad, Yvonne van de Vijver, kijkt bij haar aftreden terug op de periode van haar lidmaatschap.

Mijn naam is Yvonne van de Vijver, lid van de doopsgezinde gemeente Leiden en van Wereld Werk. Sinds  de oprichting van de Algemene Doopsgezinde Sociëteit (ADS) in 1811, is er veel veranderd . Het was dan ook noodzakelijk en goed dat in 2020 het Reglement van de A.D.S.  werd  aangepast en daarmee ook de organisatie.  

Toen er gevraagd werd om, namens de gemeente, als afgevaardigde van de Ring ZWN, via dit nieuwe Reglement deze reorganisatie, vorm en inhoud te geven, voelde ik mij mede verantwoordelijk en antwoordde instemmend.

Oude regels en doperse tradities loslaten en met elkaar, toekomstgericht, vorm en inhoud geven aan de nieuwe structuren was een uitdaging.  Het zou niet gemakkelijk zijn met al die eigenwijze doopsgezinden, maar toch….  Én het was niet altijd gemakkelijk! Er waren boeiende en inhoudelijke  discussies en er zullen nog vele moeten volgen voordat we als broederschap vertrouwd zijn met de nieuwe opzet, mede gelet  op de veranderende tijden en omstandigheden. Ik ben blij mee gewerkt te kunnen hebben aan o.a. ‘De gemeenten betrekken bij de inhoud van erfgoed’ en  ‘Veilige gemeente’ en om tevens  mijn betrokkenheid bij Wereld Werk werkgroep Midden Oosten te hebben kunnen laten horen bij de discussie over het collecterooster.

Janet Manting en Max Hofman, als medeleden uit de Ring ZWN in de ledenraad, en het bestuur van de Ring ZWN wil ik nogmaals hartelijk bedanken voor het samen denken en doen, ook voor de gezelligheid!. Ik wens  Bob van de Vijver, als mijn opvolger, een goede en inspirerende tijd in de ledenraad.

 Ik hoop dat de gedachten tussen gemeente en ADS/Instellingen, via leden van de Ring met als inspirerende tussenpersoon het ledenraadslid , met respect en in vertrouwen worden gewisseld. En dat allen, hoopvol, met elkaar op weg mogen gaan naar het land van recht en vrede, Gods koninkrijk op aarde.     

Tot slot wil ik benadrukken dat persoonlijke ontmoetingen – ook in de wandelgangen – en goede communicatie – mondeling en schriftelijk – essentieel zijn en bovenal het vasthouden van doperse en persoonlijke uitgangspunten.  Graag tot ziens op zaterdag 10 juni a.s. in Mennorode tijdens het Gemeenteberaad.

Yvonne van de Vijver