Samen of alleen. ‘Alleen reis je sneller – samen kom je verder’

Het is uit de tijd, maar je zou bijna voorstellen dat in elke gemeente iemand – of een aantal ‘iemanden’ – dit in kruissteekjes zou borduren om ergens goed zichtbaar op te hangen. Bedenk maar een mooi plekje waar dit tot z’n recht zou komen.

Het bijzondere van ‘gemeente-zijn’ is natuurlijk dat je er samen voor staat en dat dit je kracht geeft om iets te betekenen voor elkaar en als het goed is, tot voorbij de gemeentegrenzen. Dat je als gemeente iets uitstraalt van hoop, van een plek om op adem te komen, een plek ook waar iedereen welkom is en waar iedereen zichzelf mag zijn. Een plek om naar elkaar te luisteren, om zorgen en vreugden te delen en een plek om moed te verzamelen om ‘de wereld’ in te gaan met alle problemen die daar zijn.

En dan is er nog een groter geheel waarvan je als gemeente deel mag uitmaken: de Ring. Twaalf gemeenten die zich verbonden hebben – door geografische ligging en uit praktische overwegingen, maar tóch: verbonden door geloof en door het besef dat we met elkaar verder komen dan alleen. De predikanten in de Ring vallen voor elkaar in bij afwezigheid van de ‘eigen’ predikant en proberen zo een betrouwbaar vangnet te vormen voor de pastorale zorg en om preekbeurten te vervullen die anders open zouden blijven.

Eens per jaar ontmoeten deze gemeenten elkaar op de Ringdag eind januari en dan vieren ze dat ze bij elkaar horen én dat ze deel uitmaken van een wereldwijde geloofsbeweging waarvan een deel zich in Nederland bevindt. Soms moet je dan een eind reizen, maar de vreugde van de ontmoeting weegt beslist op tegen de reis. En je hoeft ook meestal niet alleen te reizen.

Eens per jaar is er een algemene ledenvergadering die openstaat voor iedereen, maar ja, een vergadering is natuurlijk wel een vergadering en dus komen er meestal afgevaardigden, maar iedereen is wel welkom. Van harte zelfs.

Die Ring heeft ook een bestuur, bestaande uit een voorzitter, een secretaris en een penningmeester, want er is wel enige organisatie nodig, maar al te veel werk is het nu ook weer niet en het is vooral leuk werk met enthousiaste broeders en zusters die ook graag samen verder willen komen dan alleen.

Tja, je voelt ‘em al aankomen: we zoeken een voorzitter, want anders blijft er van ‘samen’ niet veel over. Het is niet zo, dat de secretaris, de penningmeester en niet te vergeten de theologische adviseur niet tot veel in staat zijn, maar waar blijft de solidariteit als niemand uit al die gemeenten voorzitter wil zijn?

Christien Duhoux-Rueb

Interim voorzitter Ring zuid West Nederland