Ringtonen

‘Wilt u zo vriendelijk zijn om het geluid van uw telefoon uit te zetten?’
Het verzoek wordt op allerlei plaatsen gedaan: bij een begrafenis of crematie, in de schouwburg of bij een concert, in een vergadering … En als we het toch vergeten en onze ringtone klinkt in de stilte, dan duiken we met een rood hoofd in onze tas of broekzak en wuiven we iets van ‘sorry, sorry, sorry’. En natuurlijk is het vervelend of zelfs irritant als we gestoord worden door de telefoon van iemand anders terwijl we ons net zaten te concentreren.

Onverbiddelijk klinken de ringtonen door de ruimte en er zitten ook best mooie of creatieve bij. Zo heb ik ‘de winden G’ds’ voorbij horen komen en flarden Bach of popmuziek … De ringtone, bron van ergernis bij tijd en wijle, maar het hoort er nu eenmaal bij tegenwoordig, denken we, want we zullen eens iets missen!

Op 22 januari klonken de Ringtonen volop: de gezellige chaotische tonen van dopers uit de Ring, die na twee digitale jaren vanwege covid eindelijk weer in levende lijve bij elkaar zijn. De tonen van Godwin die ons een Afrikaanse welkom leerde en de tonen van muziek en zang tijdens de vesperdienst. De tonen van gesprekken over de zeven deugden die een wereld van verschil zouden kunnen maken als we ze beter en vaker zouden toepassen in ons leven. De tonen van complimenten over het meer dan lekkere brood uit Ouddorp, gebakken van Turkey Red Wheat dat we nu maar Menno-graan noemen. Maar vooral de vreugdetonen die bij een Ringdag horen als we elkaar over de gemeentegrenzen heen weer ontmoeten deze keer in Dordrecht in de Remonstrantse kerk die groter is dan de doopsgezinde en met openbaar vervoer ook beter te bereiken.

Ringtonen dus, die ons bij de les houden, dat we elkaar nodig hebben, dat we vaak maar een telefoontje van elkaar verwijderd zijn als we contact willen hebben. En hoewel elke doper net weer een beetje anders is – zoals we met enige trots vaststellen, want stel je voor dat we allemaal hetzelfde denken! – klinken de tonen samen als één vrolijke ringtone en die laten we gewoon aanstaan, het hele jaar door en op een Ringdag in het bijzonder.

Tot volgend jaar op de Ringdag – en laten we vooral ook ‘tussendoor’ contact houden, want het is goed om als zusters en broeders bijeen te komen in het huis van de Eeuwige (om een combinatie van psalm 122 en psalm 133 te parafraseren) 
Christien Duhoux-Rueb
Voorzitter Ring Zuid West Nederland