Poppetjes …..

Lang geleden zuchtte ik diep, omdat ik een scriptie moest maken over de menselijke vrije wil versus de goddelijke voorbestemming. Het onderwerp lag me totaal niet en ik kon me bij die goddelijke voorbestemming ook niets voorstellen, dus ik besloot het probleem aan mijn toen vijfjarige zoon voor te leggen – overigens niet met veel hoop op een bruikbaar antwoord. Maar kijk eens aan: hij stopte even met spelen en zei “natuurlijk hebben mensen een eigen wil, anders had G’d wel playmobilpoppetjes gemaakt.” En zonder er verder een woord aan vuil te maken, speelde hij zelf wel verder met zijn playmobilpoppetjes, die precies deden wat hij wilde. Zo simpel kan het dus zijn.

Eigenlijk vind ik het een vreselijke uitdrukking: ‘kijken of alle poppetjes compleet zijn’. We hebben het immers over mensen, en niet over poppen, laat staan ‘poppetjes’! We geloven immers in mensen met een eigen wil en met de mogelijkheid te kiezen, verantwoordelijkheid te dragen en nog veel meer.

Maar mensen of poppetjes, het blijft wel spannend om te kijken of alle posten bezet kunnen worden in en namens de Ring in de komende tijd.

Er is al veel over gezegd in allerlei onderzoeken die het doperse ver te boven en te buiten gaan, dat vrijwilligerswerk niet meer scoort. Mensen willen zich niet meer verbinden aan bestuursfuncties met verantwoordelijkheden en soms ook, heel af en toe, misschien een minder leuk werkje dat er ook bij hoort. Hier en daar een tijdelijke klus met liefst snel resultaat, dát wil nog wel, maar je ergens aan verbinden voor langere tijd, zelfs al zit er een termijn aan, dát wil niemand meer. Op zich is dat eigenlijk strijdig met het kiezen voor geloven, je laten dopen in een gemeente en solidair de taken verdelen, dus wie weet … wie weet, komen er nog kandidaten om de openvallende plekken in te nemen. Ik zie op één plek al licht aan de horizon. Nu de tweede nog ….

Christien Duhoux-Rueb

Voorzitter Ring Zuid West Nederland