Zie je het voor je: wij dopers verzameld in groepjes en als de muziek start alle handen omhoog, zwaaien naar links, twee, drie, vier, handen omhoog en zwaaien naar rechts, twee, drie, vier … draai om je as en klap in je handen, nog eens …. en herhaal. We maken er maar gelijk een TikTokfilmpje van in de hoop dat we volgers krijgen, veel volgers en liefst jonge, al blijft minder jong ook welkom natuurlijk.

Geloven beweegt ons … zo gaat het dus (helaas?) niet het komend seizoen. We worden uitgenodigd om samen na te denken of geloven ons (nog of weer) raakt en waartoe het ons beweegt. In het verleden heeft ‘het (ware) geloof’ mensen bewogen om als kruisridders door Europa te trekken of vanuit het Oosten invallen te doen in landen met een ander geloof met het doel volken te bekeren tot een ander ‘waar geloof’ en vooral – van beide kanten – om te onderdrukken, want het ging eigenlijk vaker over machtswellust van heersers en opportunistisch fanatisme (om er maar eens wat termen tegenaan te gooien) dan dat hun geloof hen ertoe bracht de wereld beter te maken, onrecht te herstellen, vrede te stichten of te behouden – ‘voor zover het van ons afhangt’ (met dank aan Paulus voor deze toevoeging).

We belijden dat het Christelijk geloof een opstandingsgeloof is, maar dat betekent niet zozeer of we geloven dat Christus wel of niet is opgestaan, maar dat we ons als volgers niet neerleggen bij dood, doodlopende wegen of ‘het is nu eenmaal zoals het is!’ Dat betekent dat wij als volgers in het spoor van Christus ons niet neerleggen bij onrecht, maar opstaan en in beweging komen. Wie weet wat er dan kan gebeuren!

Christien Duhoux-Rueb
Interim voorzitter Ring Zuid West Nederland