Adventskerk Zoetermeer VCGZ

Toekomst Doopsgezinde Gemeente Zoetermeer. Hoe zien wij er over 5 jaar uit?

Als gemeente maken wij deel uit van de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap Zoetermeer, de VCGZ. Die VCGZ maakt op dit moment gebruik van de Adventskerk, een kerk die een gemeentelijk monument is (in 1955 gebouwd in de stijl van de Delftse School). Die kerk is eigendom van de Vereniging van Vrijzinnige Protestanten in Zoetermeer, die ook deel uit maken van die VCGZ.

Wij geloven wel dat deze VCGZ zal blijven bestaan in Zoetermeer, omdat steeds nieuwe mensen de vrijzinnige geloofsgemeenschap ontdekken. Weliswaar is die geloofsgemeenschap niet groot en zal ook niet veel groter worden, maar met een man of 50 (zoals nu) moet dat te doen zijn.

Het is alleen de vraag of we dan nog in de Adventskerk zullen zitten.  Met nog steeds een eigen predikant (maar slechts voor 1 dagdeel) is het onderhoud en de exploitatie van het kerkgebouw voor 50 man een probleem. De Monumentenwacht Zuid-Holland heeft het gebouw in december jongstleden geïnspecteerd en komt tot de conclusie dat de komende 10 jaar er € 150.000,- nodig is voor het reguliere onderhoud en dat er – bij verduurzaming – nog eens € 150.000,- nodig zal zijn. Hierbij is dan nog geen rekening gehouden met eventuele subsidies, maar dat dit heel erg grote bedragen zijn voor een kleine gemeenschap zal duidelijk zijn.

We weten dus nog niet hoe dit zal aflopen. Of we zitten over 5 jaar nog in deze kerk en hebben een financiële oplossing gevonden, of we zitten in een gebouw elders in Zoetermeer. Of we dan nog een predikant zullen hebben voor een dagdeel, moeten  we afwachten. We hopen van wel !

En de Doopsgezinde gemeenteleden? Zij zullen – en daarmee ook de Doopsgezinde Gemeente als onderdeel van de VCGZ – er nog wel zijn……

Max Hofman,

Secretaris van de VCGZ en de Doopsgezinde Gemeente Zoetermeer