In gesprek met ……

In gesprekmet …. Janet Manting .

Samen met Max Hofman en Bob van de Vijver zit Janet namens onze Ring Zuidwest Nederland in de ledenraad. Omdat ik niet echt heel veel weet van de nieuwe structuur na het mij van oudsher bekende en nu verdwenen ‘riedeltje‘ ADS, B.V. en B.R. laat ik me graag eens bijpraten. Mijn allereerste vraag is dan ook: hoezo een nieuwe structuur? Voldeed de vorige niet meer?

“In de oude structuur waren alle gemeentes persoonlijk vertegenwoordigd, maar met de kleiner wordende gemeentes was dat geen haalbare kaart meer”, vertelt Janet. “De ledenraad bestaat nu uit vertegenwoordigers van Ringen, Sociëteiten en Regio’s.”

En wat zijn jullie taken? Maken jullie beleid, brengen jullie advies uit aan de ADS of …. hoe  zit dat precies?

“Nee, wij stippelen geen beleid uit, dat doet het ADS-bestuur, maar wij denken kritisch mee . De ledenraad heeft als taak het beleid goed te keuren. Dit is vastgelegd in een beleidsplan. Het huidige jaarplan loopt van 2019 tot 2024. Op dit moment is het bestuur bezig met het maken van een zgn. koersdocument in plaats van een beleidsplan. Een koersdocument geeft meer flexibiliteit om in te spelen op veranderingen in de maatschappij en in onze geloofsgemeenschap.

De start van de ledenraad is helaas door de coronaperiode moeizaam geweest. Daarnaast  moet je elkaar als vertegenwoordigers en ADS-bestuur leren kennen . Ik kan nu pas zeggen dat de invulling van ons functioneren gaat lopen.

We moeten als ledenraad leren meer onze eigen plaats in te nemen. Het is een leerproces zowel voor ons als ledenraad als voor het ADS-bestuur. En om samen op te gaan moet vertrouwen wel de basis zijn: vertrouwen in elkaar dat verder groeien moet….”.

Ik ben wel benieuwd waar jullie je zoal mee bezig houden, Janet. Kun je daar een voorbeeld van geven ?

“Zoals gezegd houden wij ons bezig met het goedkeuren van het beleid, maar dan moeten we natuurlijk wel ons inhoudelijk laten informeren over verschillende onderwerpen.”

Janet noemt een scala van onderwerpen zoals :

  1. Wat hebben de  gemeentes nodig van de ADS?
  2. Is het beroepen van een regiopredikant een optie in verband met de kleiner wordende gemeentes?
  3. Kennis nemen van het reilen en zeilen van het seminarie en het mee vieren van de aanstelling van nieuwe proponenten, zoals Geke van Vliet onlangs.
  4. Menno Simonslezing.
  5. Erfgoed.

Janet,  jij vertegenwoordigt ons nu al bijna 4 jaar in de ledenraad . Wat zou je de gemeentes van de RZWN mee willen geven? 

“Ik denk nog even aan het punt van de ondersteuning van de ADS”, memoreert Janet. “Gemeentes moeten dan ook wel iets van zich laten horen. Gemeentes zijn zo gewend – misschien wel vanuit hun gedachten over autonomie – om hun eigen boontjes te doppen.  Maar dat is niet zaligmakend! Er kan meegedacht worden, er kunnen ervaringen van andere gemeentes ingebracht worden Er is zoveel meer support en dynamiek mogelijk, meer uitwisseling van ideeën …. “

Dat geldt ook voor het Ring gebeuren, denk ik.

“Het besef dat we ons geloven, ons doopsgezind zijn met elkaar doen: daar ben ik mij door mijn deelname aan de ledenraad zo veel meer bewust van geworden. Ik noem als voorbeeld de aanstelling van twee functionarissen: Iris Speckmann voor wat ons als doopsgezinden zeker verbindt: het thema van duurzaamheid en vrede. En daarnaast de hoopgevende aanstelling van Franka Riesmeijer als coördinator jeugd-en jongerenwerk. Prachtig toch?”

“Ja” , besluit Janet, “ik  zou willen dat er meer aandacht komt voor wat wel gebeurt, voor alle mooie toekomstgevende ontwikkelingen.”

Margreet Eberwijn-Verveld
Voorzitter Ring ZuidWest Nederland