Adventskerk Zoetermeer VCGZ

Open Monumentendag ’60 jaar New Town

Ook dit jaar deed de Adventskerk weer mee aan de Open Monumentendag. Het thema was dit jaar in Zoetermeer ’60 Jaar New Town’, omdat 60 jaar geleden Zoetermeer werd aangewezen als groeistad en uit zou groeien tot een stad van meer dan 100.000 inwoners. 

Geschiedenis van de Doopsgezinde Gemeente Zoetermeer

De Doopsgezinde Gemeente Zoetermeer werd in 1969 opnieuw opgericht, nadat ze omstreeks 1713 was opgeheven. De gemeente werd (weer) opgericht, omdat ook bij de Doopsgezinden de verwachting bestond dat met zo’n groei het aantal Doopsgezinden in Zoetermeer ook verder zou toenemen. In 1969 sloot de Doopsgezinde gemeente een samenwerkingsovereenkomst met de Remonstranten en in 1970 een soortgelijke overeenkomst met de Vrijzinnig Hervormden. Vanaf die tijd heette dit verband het ‘Samenwerkingsverband van Vrijzinnig Hervormden (Protestanten), Doopsgezinden, Remonstranten, en anderen’, kortweg nu tegenwoordig de VCGZ, de Vrijzinnig Christelijke Geloofsgemeenschap Zoetermeer. 

De Adventskerk

Als Zoetermeer zo zou groeien, dan moesten al die mensen van al die richtingen toch wel een kerk hebben! Dat is dus de Adventskerk geworden, een kerk uit 1955 van de Vrijzinnig Hervormden die nog steeds formeel de eigenaren zijn. Het is met die groei bij onze Adventskerk echter wel wat anders gelopen dan in 1970 verwacht werd. Steeds minder mensen sloten zich nog aan bij een kerkgenootschap. 
Dank zij onze huurders, de medegebruikers van de Adventskerk, zijn wij toch nog steeds in Zoetermeer aanwezig. Mede door de inkomsten vanuit de verhuur kunnen wij onze kerk onderhouden. Plannen voor een  verbouw of nieuwbouw van de kerk zijn er nu nog niet.

Huurders belangrijk

Het leek ons daarom een goed idee om op deze Open Monumentendag juist ook aandacht te vragen voor deze huurders van de kerk. Ook zij konden zich bij ons presenteren op deze Open Monumentendag. Doordat het echter nog maar het begin van het (winter) seizoen was, konden nog niet alle gebruikers van deze uitnodiging gebruik maken, zoals bijvoorbeeld de koren. 
Maar uiteindelijk waren er naast ons toch een aantal huurders aanwezig om informatie te geven en wat te laten zien van hun activiteiten. De dag duurde van 11.00 uur tot 16.00 uur en er kwamen 72 bezoekers, die werden voorzien van koffie en thee. Ook werden er diverse leuke gesprekken die mogelijk zullen leiden tot opnieuw een bezoek en een deelname aan onze activiteiten. Kortom: door deelname aan een Open Monumentendag maak je ook reclame voor je gemeente en je kerk !

Max Hofman. Secretaris Doopsgezinde Gemeente Zoetermeer