De jaarvergadering werd dit jaar gehouden in Aardenburg. In het ochtendprogramma was er een workshop ‘Uitstralen dat je ertoe doet’. Er werd gediscussieerd aan de hand van stellingen.

‘De kerk of gemeente heeft geen betekenis meer voor de samenleving’. Degenen die het hiermee eens waren pleitten voor de zogenaamde ‘liquid church’, een kerkvorm die met alle bekende werk- en communicatievormen naar buiten treedt en zo de dialoog aangaat met de potentiële gelovigen en ze een houvast biedt. De meerderheid van de aanwezigen was het niet eens met de stelling. Deze gemeenten gaven aan dat zij hun best doen om naar buiten te treden, maar dat lokale huis-aan huis-bladen nauwelijks bereid zijn stukjes op te nemen. Belangrijk is het, dat als je gelooft, je dit aan je medemensen vertelt en voorleeft. Het hoe en waarom. Dit kan de vonk van geloof aanwakkeren. Als je gelooft, geloof je ook in waarden, die je naar buiten kunt uitdragen. De kerk in welke vorm dan ook, desnoods een huiskamer, zien ze als startplek, die behouden moet blijven.

‘De gemeente heeft jongeren iets te bieden’ het aantal jongeren in de gemeenten verschilt en men heeft dan ook een verschillend aanbod. Wel goed om je te realiseren wat niet meewerkt om jongeren te betrekken:

  • Het verschillende taalgebruik.
  • Het vaste tijdstip op zondagsmorgen; vroeg na een lange zaterdagavond en -nacht. Ouderen zijn veel te stipt.
  • Een omgeving die hun niet aanspreekt.
  • Gezangen en Bijbelteksten waarvan ze de woorden niet begrijpen. (Ouderen ook niet altijd)
  • Bij de koffie interactief in contact willen komen met ouderen, die dan aangeven dat de jongeren maar bij hun eigen leeftijdsgenoten moeten gaan zitten.
  • Ze zien tijdens de dienst alleen maar ouderen.
  • Als je als jongere komt, de vraag in de ogen van de ouderen kunnen lezen. “Wat doet die nou hier?!”
  • De statische manier van de geloofsbeleving.

In het tweede deel van de ochtend kregen de aanwezigen een werkblad waarop zij met stickers de sterke punten van hun gemeente konden vermelden én waar van ze blij werden.
Na deze presentaties concludeerde de workshopleider, zr. Christien Duhoux-Rueb, dat er dus veel mogelijk is. Je hoef niet met elke gril mee te gaan. De kern behouden, maar wel af en toe in een nieuw jasje steken. Je kunt dat alleen doorgeven door te doen. Ter afsluiting las zij nog een gelijkenis voor van drie bomen, die elk in een storm een tak verliezen.
De 1e bleef treuren om het verlies en koesterde zijn pijn, en groeide daarom niet verder.
De 2e negeerde de pijn en groeide ongebreideld door, zonder om zijn sterkte te denken. Waaide daardoor om en teerde weg.
De 3e treurde om het verlies en de pijn en nam een jaar de tijd om die te verwerken. Groeide na dit proces weer gesterkt als een sterke, gezonde en grote boom door.

Na een uitstekend verzorgde lunch, volgde de jaarvergadering, waar zoals gebruikelijk jaarverslag over het afgelopen jaar, de Jaarrekening over het afgelopen jaar en de begroting van het komende jaar werden behandeld. Twee ledenraadvertegenwoordigers brachten verslag uit.

Unaniem werd bij handopsteken zr. Margreet Eberwijn tot nieuwe voorzitter gekozen.

Voor dit nieuwsitem werden delen gebruikt uit het verslag dat door de secretaris van de Ring Zuid West Nederland van deze bijeenkomst werd gemaakt.

Foto’s Kees Koomen.