Op 16 september 2023 kwam de ledenraad weer bijeen, dit keer in de bijzondere omgeving van het Alticollense, het gebouw van de Oud Katholieke Kerk in Nederland in Amersfoort. Omgeven door oude schilderijen van nonnen en bisschoppen mochten wij in hun aula vergaderen.
Het was de vergadering van het Strategisch Beraad, de vergadering waarop de Ledenraad onderling mag discussiëren over een aantal onderwerpen die hun plaats gaan vinden in het komende Jaarplan van de ADS. Maar eerst moesten wij nog een aantal andere agendapunten afwerken.
Dat was allereerst de beoogde fusie tussen de GDB, het Doopsgezinde Broederschapswerk, en de DZ, de Doopsgezinde Zending. De beide instellingen waren tot de conclusie gekomen dat hun doelstellingen en werk sterk overeen kwamen en dat ze grotendeels met dezelfde bestuurders werkten. In het verleden waren er al eens pogingen ondernomen om tot een samenwerking te komen, maat door de toen aanwezige persoonlijke spanningen lukte het niet. Inmiddels waren deze tegenstellingen opgelost en werd besloten tot een fusie over te gaan. Allerlei statutaire documenten en een juridisch voorstel voor fusie werden ons daartoe voorgelegd. De Ledenraad was blij met dit voornemen en stemde daar dan ook unaniem mee in. De voorgenomen fusie zal per 1 januari 2024 een feit zijn.
Vervolgens kwam het voorstel over de advisering geestelijke zaken, AGZ, aan de orde, een vervolg van de discussie in 2022 over een voorgenomen wijziging van de advisering over het geestelijk beleid. Het toenmalige voorstel van het ADS bestuur leidde tot veel kritiek vanuit de AGZ en tot een voorgenomen aftreden van de AGZ leden. Toen dat voorstel in 2022 in de Ledenraad kwam werd besloten tot een mediation om te komen tot een ander voorstel. Dat voorstel kwam nu aan de orde en het komt er op neer dat er gedurende ongeveer 2 jaar mee geëxperimenteerd wordt. Er komt een Coördinator in dienst van de ADS met een Adviescirkel, die ingesteld wordt afhankelijk van het uit te brengen gevraagd of ongevraagd advies. In deze periode wordt het reglement voor de AGZ niet aangepast. Dat gebeurt pas na afloop van de experimentele periode met een evaluatie en verwerking van de ervaringen. Na wat opmerkingen van de Ledenraad over onduidelijkheden en gewenste aanpassingen in het voorstel werd dit door de Ledenraad geaccepteerd.
Daarna was er een feestelijke bijeenkomst in de Kapel van Alticollense en werd Jan Willem Stenvers, voorganger van de Doopsgezinde Gemeente Utrecht, na zijn definitieve afstuderen benoemd tot proponent van de Broederschap.
Na het vaststellen van het verslag van de vorige Ledenraad ging de Ledenraad over tot het eigenlijk Strategisch Beraad met een beraadslaging over een zestal onderwerpen. Dat waren:
Deze onderwerpen waren mede naar voren gebracht door Ledenraadsleden, vergezeld van een inhoudelijke notitie. Ook wij hebben dat gedaan als ledenraadsleden voor de ring ZuidWest Nederland. Wij brachten een onderwerp in dat verband houdt met hetgeen geschetst wordt onder ‘Hoe blijven de gemeenten lid van de ADS…..(enzovoort)’.
Door het ADS bestuur zijn de verschillende bijdragen gebundeld en her-geformuleerd zonder bijvoeging van de oorspronkelijke inhoudelijke notities. Elk onderwerp was voorbereid door een ADS bestuurslid en werd vervolgens in een discussiegroepje toegelicht door dat bestuurslid.
De discussiegroepjes waren samengesteld uit diverse ledenraadsleden en er werd in de ruime tuin van Alticollense per groepje ongeveer een kwartier per onderwerp over gediscussieerd. Omdat wij in verschillende groepjes zaten en er geen samenvatting van de resultaten in de afsluitende vergadering van de diverse groepjes gegeven werd, kunnen wij daarover nog niet rapporteren aan de Ring.
Wij zijn daarom erg benieuwd naar de resultaten daarvan zoals die zullen worden weer gegeven in het verslag van dit Strategisch Beraad, zoals dat in onze vergadering van november aanstaande behandeld zal worden. Ook zijn wij zeer benieuwd naar welk resultaat dit zal leiden in het voorgenomen Jaarplan voor 2024, dat ook aan de orde komt op de Ledenraad in november.
Max Hofman